Thursday, 1 November 2012

Apabila ajal menjemput KITA


Apabila Ajal Menjemput
<tiada apa yang dapat menghalang>


Assalamualaikum wbt
kali ini kami ingin kngsikan sedikit maklumat berkaitan pengakhiran hidup seseorang insan di muka bumi ini.Ia bukan bertujuan menakut-nakutkan antum sekalian,namun ia lebih kepada inisiatif untuk memperbaiki diri dalam membuat persiapan awal menghadapi kematian.Kerana kematian itu pasti akan datag kepada setiap yang bernyawa.

Jom kitasingkapi antara kejadian yang akan berlaku tatkala ajal menghampiri kita.


100 hari: Seluruh badan rasa bergegar.

60 hari: Pusat rasa bergerak-gerak.
40 hari: Daun dengan nama orang yang akan mati di arash akan jatuh dan malaikat maut pun datang kepada orang dengan nama tersebut lalu mendampinginya sehingga saat kematiannya. Kadang-kadang orang yang akan mati itu akan merasa atau nampak kehadiran malaikat maut tersebut dan akan sering kelihatan seperti sedang rungsing.
7 hari: Mengidam makanan.
5 hari: Anak lidah bergerak-gerak.
3 hari: Bahagian tengah di dahi bergerak-gerak.
2 hari: 
Seluruh dahi rasa bergerak-gerak.
1 hari: Terasa umbun-umbun bergerak-gerak di antara subuh dan asar.Berasa sejuk dari bahagian pusat hingga ke tulang solbi. 


Seelok-eloknya bila sudah merasa tanda yang akhir sekali, mengucap dalam keadaan qiam dan jangan lagi bercakap-cakap.Bila Malaikat Mencabut Nyawa

Baginda Rasullullah S.A.W bersabda:

"Apabila telah sampai ajal seseorang itu maka akan masuklah satu kumpulan malaikat ke dalam lubang-lubang kecil dalam badan dan kemudian mereka menarik rohnya melalui kedua-dua telapak kakinya sehingga sampai kelutut. Setelah itu datang pula sekumpulan malaikat yang lain masuk menarik roh dari lutut hingga sampai ke perut dan kemudiannya mereka keluar. Datang lagi satu kumpulan malaikat yang lain masuk dan menarik rohnya dari perut hingga sampai ke dada dan kemudiannya mereka keluar. Dan akhir sekali datang lagi satu kumpulan malaikat masuk dan menarik roh dari dadanya hingga sampai ke kerongkong dan itulah yang dikatakan saat nazak orang itu."Bagaimanakah persediaan kita di kala ajal merisik kita? Adakah dalam keadaan yang bersedia dengan amalan-amalan yang bakal dibentangkan. Renungan bersama.

p/s :
berharaplah agar kita dimatikan dalam keadaan iman yang terbaik
insyallah amin
sekian
wassalam

No comments:

Post a Comment