Monday, 25 April 2016

STREET DAKWAH : PASRAH DENGAN ISTIKARAH.

Alhamdulillah Street Dakwah (SD) kita pada kali ini membawa tajuk “pasrah dengan istikarah” .  


  • Apa itu istikarah?


Istikarah ialah memohon atau meminta yang terbaik dan cara pengabdian  kepada Allah bagi mencari kebenaran dalam membuat pilihan bukan sahaja jodoh tetapi pelbagai perkara dalam urusan kehidupan.

Daripada Jabir r.a, beliau berkata, 

Rasulullah SAW bersabda, maksudnya; “apabila ada daripada kalangan kamu diberatkan oleh sesuatu, hendaklah dia rukuk dengan dua rukuk (mengerjakan solat dua rakaat), selain solat fardhu (mengerjakan solat dua rakaat dengan niat istikharah).”
                                                                                                           (Hadith Riwayat Bukhari)

  • Cara- cara istikarah:


  1.  Mengakui kesalahan dan bertaubat
  2. Bersih dalam pilihan.
  3.  Mimpi atau gerak hati
  4.    Mengulangi istikarah.Persatuan Mahasiswa Hadhari(PMH) mengambil inisiatif untuk memberikan perkongsian mengenai istikarah melalui pengedaran ‘flyers’. Di sini diselitkan sedikit aktiviti semasa program berlangsung.Salah seorang daripada pengerak PMH mengedarkan flyers kepada sahabat muslimat.Penggerak PMH menyampaikan sedikit penerangan kepada sahabat.Jualan Big Apple turut diadakan di gazebo J5.


Terima kasih kepada semua warga kolej jasmine yang memberi sokongan padu kepada penggerak Persatuan Mahasiswa Hadhari (PMH).  Semoga kalian memperoleh manfaat daripada ‘flyers’ yang diedarkan. InsyaAllah.
No comments:

Post a Comment