Friday, 28 November 2014

GPGK :TRANSGENDER

Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah ,
Geng Penyayang Geng Kita (GPGK) edisi 27 November membawakan tajuk isu semasa iaitu "TRANSGENDER".


Baru-baru ini digemparkan dengan berita yang hangat apabila kes lelaki Islam dibenarkan berpakaian wanita di Malaysia. Keputusan Mahkamah Rayuan yang menyebelahi lelaki Islam yang ingin memakai pakaian wanita telah hangat diperkatakan. Perkara ini mendapat tentangan daripada banyak pihak. 
Apa sudah terjadi dengan Malaysia ? Ayuh cakna dengan isu semasa.


Okay apa itu transgender??

Transgender itu adalah perbuatan yang menyerupai lelaki (bagi perempuan) dan menyerupai perempuan (bagi lelaki) . 

Faham tak sahabat sekalian ? 
Okay pendek cerita, lelaki yang menyerupai perempuan kita selalu gelarkan mereka sebagai "bapok", "mak yah" , dan "pondon".. Hakikatnya dia lelaki tulen, tetapi perwatakan mereka macam perempuan. 
Begitu juga dengan perempuan, perempuan yang luaran mereka seperti lelaki , kebanyakan mereka digelar sebagai "pengkid, tomboy, dan seangkatan dengannya.. 

Jadi kami PMH mengambil inisiatif untuk memberikan serba sedikit kepada sahabat-sahabat di UiTM Puncak Perdana berkenaan isu "transgender" yang kini menular dan menjadi penyakit dalam masyarakat di Malaysia. 

Semasa program berlangsung


Walaupun hujan, mereka tetap datang untuk mengetahui isu yang disampaikanSalah seorang daripada penggerak PMH menyampaikan sedikit perkongsian kepada sahabat MusliminBegitu bersemangat penggerak PMH menyampaikan dakwah mereka kepada para pelajar. 
Syabas !

Ini dia antara warga kolej yang sempat bersama kami


Big Apple turut dijual.


Terima kasih kepada semua warga kolej jasmine yang memberi sokongan padu kepada penggerak Biro Dakwah dan Surau (BDAS) dan PMH. 
Moga dengan sehelai pamplet kalian dapat serba sedikit input yang kami sampaikan . InsyaAllah . 

Mudah-mudahan kita semua tidak tergolong dalam golongan seperti kaum Nabi Lut AS yang Allah terbalikkan negeri itu dan kemudiannya mengirimkan batuan yang panas dari langit atas sebab melakukan perbuatan homoseksual dan lesbian yang dilarang sama sekali dalam Islam. 

Nabi Muhammad bersabda, maksudnya: “Perkara yang paling aku takuti menimpa ke atasmu adalah perbuatan kaum Luth. Dilaknati mereka yang melakukan perbuatan seumpama kaum Luth.” (Hadis riwayat Ibn Majah, at-Tirmidzi dan al-Hakim)


Naudzubillah min zalik .
Mohon Allah selamatkan kita semua. 

No comments:

Post a Comment