Tuesday, 16 April 2013

7 Kalimah Untuk Diamalkan !

7 Kalimah Untuk Diamalkan...
<biasa-biasakan ya sahabat>


Assalamualaikum wbt..

Jom amalkan kalimah-kalimah indah yang selalu diamalkan oleh Nabi Muhammad Saw.Daripada kita berzikir dengan telefon bimbit kita,berzikir dengan lagu kegemaran kita,apa salahnya sekali sekali berzikir dengan kalimah-kalimah ini.Bukan sahaja melatih diri menjadi lebih baik tetapi juga dapat menambahkan iman dan pahala kita.Insyallah..


Amalkanlah kalimah-kalimah ini sewaktu lapang antum semua.Insyallah ia menjadi saham kita di akhirat kelak.Bukan sahaj sewaktu gembira tapi tatkala bersedih pun boleh diamalkan.Jom amalkan....

Sabda Rasulullah SAW:
“Barangsiapa yang hafal dan mengamalkan tujuh kalimah ini akan dimuliakan oleh Allah dan malaikat dan akan diampuni doasa-dosanya walau sebanyak buih di lautan.”

... 1. Bismillahirrahmanirrahim (Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani) – Pada tiap-tiap ketika hendak mengerjakan/melakukan sesuatu. 

2. Alhamdulillah ( Segala puji bagi Allah SWT ) – Pada tiap-tiap sesudah/selesai melakukan sesuatu. 

3. Astaghfirullah hal azim (ku memohon keampunan kepada Allah lagi Maha Agung) – Apabila tersilap mengatakan sesuatu yang buruk sama ada sedar atau tidak sedar, sengaja atau tidak sengaja. 

4. InsyaAllah (Dengan izin Allah SWT) – Apabila ingin atau berniat melakukan sesuatu pada masa akan datang. 

5. Laa haula wala quwwata illah billah (Tiada daya dan tiada kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah semata-mata) - Apabila tidak dapat melakukan sesuatu yang agak berat atau melihat sesuatu yang buruk.

6. Innalillahi wainna ilaihi raji'uun (Sesungguhnya dari Allah ia datang, dan kepadaNya jua ia kembali) - Apabila 
menerima sesuatu musibah atau melihat kematian. 

7. La ila ha illa Allah (Tiada tuhan melainkan Allah SWT) - Bacalah sepanjang siang dan malam sebanyak-banyaknya. Amalkanlah selalu moga-moga kita tergolong di kalangan orang yang terpilih oleh Allah.

p/s :
betul-betulkan yang biasa
biasa-biasakan yang betul

sekian
wassalam

1 comment:

  1. Assalamualaikum. Amalan yg baik. InsyaAllah akan bersama kita amalkn. Boleh x nak tahu hadis yg kat ats tu riwayat siapa? Utk rujukan. Tq.

    ReplyDelete