Friday, 5 April 2013

Seksa Meninggalkan Solat Bukan Kepalang


Seksa Neraka Bukan Kepalang..
apa yang seksa?jom baca...
<sambil-sambil tambah ilmu>

Assalamualaikum wbt
Kali ini kami ingin membawa antum sekalian kepada seksanya meninggalkan solat.Mereka yang meningggalkan solat alan menerima seksaan di dunia dan di alam kubur.Kubur akan menghimpit-himpit serapat yang mungkin sehingga berselisih tulang-tulang dada;Kemudian akan dinyalakan api di dalam kuburnya dan api itu akan membelit dan membakar tubuhnya siang dan malam tiada henti-henti; dan

Akan muncul seekor ular hitam dan ular itu berkata : 
"Allah menyuruh aku membelas engkau mensia-siakan sembahyang Subuh."Ia dipukul dari waktu Subuh hingga naik matahari,kemudian dipukul dan dihentak hingga terjunam ke perut bumi kerana meninggalkan sembahyang Zuhur.Kemudian dipukul dan dihentak lagi kerana meninggalkan sembahyang Asar,begitulah seterusnya dari Asar ke Maghrib,dari Maghrib ke waktu Isyak dan seterusnya hingga ke waktu Subuh semula.Demikianlah berterusan seksaan oleh Sajaul Aqra hari kiamat..

Di dalam neraka Jahanam terdapat wadi (lembah) yang didalamnya adalah ular-ular bersaiz sebesar tengkuk unta dan panjangnya sebulan perjalanan. Kerjanya tiada lain selain mengigit orang-orang yang tidak menunaikan sembahyang semasa hidup mereka. Bisa ular itu pula menggelegak di dalam badan mereka selama 70 tahun sehingga luruh seluruh daging badan mereka. Kemudian tubuh mereka kembali pulih lalu digigit lagi dan begitulah seterusnya.

Renungilah, betapa seksaan yang disediakan itu bukan kepalang sakit, pedih dan derita yang tiada hujungnya. Untuk mereka yang mahu mengambil iktibar daripadanya, ia sudah cukup menggerunkan dan sudah tentu kita manusia yang kerdil ini tidak mampu menghadapinya. Untuk itu sepatutnya ia akan menyedarkan kita daripada terus alpa dengan dosa-dosa. Dosa itu bermakna kemurkaan Allah dan murka Allah balasannya adalah seksa di neraka kelak.

Selagi hayat masih dibadan, sebelum tiba masanya kita dijemput Allah, perbanyakkanlah taubat untuk dosa-dosa yang kita lakukan dan memperbanyakkan amal ibadah sebanyak-banyaknya dan banyak mengingati Allah. Semoga mati kita di dalam rahmat dan kasih sayang Allah SWT, dan diampunkan dosa kita. Jangan berputus asa dengan rahmat Allah SWT. Walau sebanyak mana dosa yang kita lakukan, kalau bertaubat dengan bersungguh-sungguh, insyaallah akan diampunkan Allah, kerana Allah itu Maha Pengampun. 

Namun kalau dosa itu ada kaitan dengan manusia seperti menganiaya seseorang, mengumpat, menceroboh harta dan sebagainya, perlu meminta maaf daripada orang berkenaan di samping memohon keampunan Allah SWT. Mudah-mudahan demi untuk menghindarkan diri dari seksa Allah itu akan mendorong kita bersungguh-sungguh membuat kebaikan dan membuat amal kebaikan.

p/s:
jadikan setiap detik dari hidup ini
sebagai detik memperbaiki diri kita
demi persediaan menghadap Ilahi...Insyallah
sekian
wassalam

No comments:

Post a Comment